Mi az a fehér egyensúly, színhőmérséklet és kelvin?

Mi az a fehér egyensúly, színhőmérséklet és kelvin?


Mert mondhatni igen bonyolult, mikor elkezded keresni a definícióját az értelmező kéziszótárakban. A fehér egyensúly elképesztően fontos a képeinknek. Az érthetőség kedvéért, egyszerűen fogalmazva a fehér egyensúly beállítása a képeinknél, segít szabályozni azt, hogy hogyan fognak kinézni a színek rajta. Ezt pedig a színhőmérsékletben mérik, és azon belül pontosabban a Kelvin nevű mértékegységben. Lord Kelvin után nevezték el 1848-ban, amikor feltalálta a módszert arra, hogyan mérje a szélsőséges meleg és hideg értékeket. A fotózásban való használatban, bizonyos megvilágítási körülményeknek lesz egy színhőmérséklete, amit alkalmazhatunk a gépünkön amikor fotózunk, így pedig szabályozhatjuk a fények színeit a képen. Az emberek általában ezt azonosítják a „hidegebb”(kékebb) fénnyel, vagy a „melegebb”( piros/sárga) fénnyel.


Minden gépen van valamiféle fehér egyensúly beállítási lehetőség. Ám az újfajta „csak nyomd meg a gombot” trend miatt, ezt a beállítást eltemetik a menük mélyére, vagy egy másik beálíltási menü pontba, így nagyon kalandos és nehézkes lehet megtalálni némelyik gépen.

Itt épp egy Canon 5D-t használok, hogy megmutassam a gép menüjében a fehér egyensúly menüpontot.

  1. Automatikus fehér egyensúly( A kamera meghatározza, milyen legyen a beállítás) – a képek összevissza állítgatottak lesznek tőle, soha nem fényképezek úgy, hogy ez be van kapcsolva
  2. Fényes nyílt nap – magas délutáni nap – ez 5500 Kelvint jelent
  3. Nyílt árnyék – ez körülbelül 6500 Kelvint jelent
  4. Felhős, borús nap – körülbelül 7500 Kelvint jelent.
  5. Izzólámpa (Beltéri fény) – ez 3200 Kelvin körül van.
  6. Neon cső – Ez a beállítás gyakran jól beszámítja a zöld színárnyalatot, általában elfogadható színhőmérsékletet kreál. De ez esetenként változó.
  7. Vaku – 5500-6000 Kelvin
  8. Egyéni fehér egyensúly – ez az a beállítás amivel érdemes lefényképezned egy fehér kártyát, és aztán a gép kitalálja majd a megfelelő értékeket számodra.
  9. Manuális Kelvin beállítás – Én személy szerint ezt használom minden képemnél, és attól függően változtatom mindig, hogy hogyan szeretném, hogy kinézzen a kép. Ha vakuval fényképezek, akkor ez úgy 5500, vagy 5600-ra van állítva. Ha Izzólámpánál fényképezek, akkor pedig 3400 Kelvinre állítom. Több képet csinálok, és aztán megnézem, hogy hol kellene lennie a Kelvinnek, hogy az amit fényképezek a lehető legjobban nézzen ki.

 

Még egy kevésbé drága, divatos gépnek is lesznek választható beállításai, de nem lesz személyre szabható Kelvin beállítása. Ebben az esetben egy külső fényforrást érdemes használni, vagy csak AWB (Automata fehér egyensúly) beállításon hagyni a gépet, és bízni abban, hogy jól fog majd kinézni mikor elkészül a kép. Lehetséges, hogy később utómunkát kell majd rajta végezni Photoshopban.

Íme egy példa, ugyan arról a képről. Baloldalon egy izzólámpás beállítással fényképezett kép látható, ami ugye 3200 Kelvin. Igen, túlságosan kék. A jobb oldalon látható kép egy egyéni beállítással készült, 7000 Kelvinnel. A „normális” vagy „természetes” fehér egyensúly ehhez a képhez úgy 6000 Kelvin körül lenne. De egy kicsit még jobban felmelegíthetjük a képet, szóval a szebb hatás érdekében 7000 Kelvinnel készült a kép.

Fordítás forrása: foodphotographyblog.com

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett