Különbség: az ernyő és softbox között

Különbség: az ernyő és softbox között


A direkt vaku használata durva fényt eredményez, ami erős árnyékokat eredményez. Akár softboxot akár ernyőt használsz, mindkettő sokkal lágyabb hatást fog létrehozni, továbbá csökkenti az árnyékokat és sokkal kellemesebb fényt eredményez majd.

A softbox és ernyő közti választás eredményezhet egy nagyszerű képet, de egy túl, esetleg alul exponáltat. A fényképek fény felhasználásával készülnek, így ha nincs belőle megfelelő mennyiségű, tehát a fényünk nem túl sok, akkor az befolyásolhatja az elkészült fotó minőségét. Sok amatőr fotós szeretné tudni mi is a különbség a softbox és ernyő közt, hogy így aztán eldönthessék, melyiket is használják. Noha még a profi fotósok is nehéznek találják a döntést, hogy melyiket válasszák inkább.

Különböző, mégis hasonló

Azon múlik, hogy hogyan van összeállítva a softbox vagy az ernyő,  mert tudnak hasonló eredményt produkálni, de tudnak nagyon-nagyon különbözőt is. Ahhoz hogy eldöntsd melyiket szeretnéd használni, meg kell nézned különböző beállításokban mindkét fajta világítást. Mindkettő más és más világítást ad, finom különbségekkel.  Nagyon könnyű összekeverni őket, mert nagyon hasonló a hatás, amit produkálnak.

Softbox

A softbox szétszórja és kiterjeszti a fényt, egy nagyobb felületű területen. Így egy sokkal finomabb fényt ad különböző tárgyaknak. A fény a softboxból egy széles sík alakzatban áramlik kifelé. Ami azt jelenti, hogy a fény közvetlenül a tárgyra ragyog. A fény széles alakzata miatt, képes körül ölelni a tárgyat, és elrejteni az árnyékokat. A softbox finom fényt állít elő, amit nagyon nehéz bizonyos területekre odairányítani. Ez pedig azt jelenti, hogy a fény nem lesz annyira kiszámítható.

A softbox egy lágy fénysugarat állít elő, ami sokkal szélesebb, mint egy ernyőe. A fény körül öleli az adott tárgyat, ezzel egy lágyabb hatást keltve. Ez csökkenti az árnyékokat, ami ideális lehet bizonyos fajta fotók készítéséhez.

Megvilágító ernyő

A megvilágító ernyő másfajta fényt képes előállítani. Az ernyő egy ívelt alakú forma, ami képes visszaverni a stúdió világítás fényét. És ezért a fény egy sugárba koncentrálódik. Ez pedig megkönnyíti annak az irányítását, és elhelyezését.

Egy ernyő tökéletes, egy élesebb és irányítottabb fénysugár előállításához. Az ernyő egy sokkal inkább megkülönböztethető fénysugarat állít elő, és így sokkal észrevehetőbb árnyékokat eredményez a képen.

Melyik a jobb?

Akár softboxot, akár ernyőt használsz, minden azon múlik, hogy mit fogsz fényképezni, és a személyes véleményed, azon hogy melyiket kedveled inkább. Mindkettő más és más eredményt fog produkálni, és pontosan ez az, amiért fontos eldönteni, hogy pontosan melyiket is szeretnéd használni. Habár a fény hasonló, vannak különbségek, amiket miatt meg kell fontolni a döntést.

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett