A kamera slider használata, azaz mire jó a kamera csúszka?

A kamera slider használata, azaz mire jó a kamera csúszka?


A sliderek hihetetlenül hatékony eszközök, melyre a filmkészítők mind gyakrabban támaszkodnak. Most következzenek azok a technikák, melyek a slider használatában a legjobb szolgálatot teszik.

Technikák

Egyszerű tengelymozgás

Egészen egyszerű módszer, melynek során a kamerát a csúszka egyik oldaláról a másikra mozgatjuk, bármilyen pásztázás vagy billentés nélkül. Túlzottan is egyszerűnek tűnhet, de néha a legegyszerűbb a legjobb.

Előretolás

Ez a módszer majdnem megegyezik az elsővel, azonban a lencse itt nem merőleges, hanem párhuzamos a csúszkával. Ez lehetővé teszi, hogy be tudjunk lépni egy jelenetbe. Ideális egy új szereplő, egy új helyszín vagy új termék bemutatásához. Meg kell említeni, hogy előretolás helyett a hátrahúzást is alkalmazhatjuk, ezzel pedig éppen ellenkező hatást érhetünk el. Ahelyett, hogy belépnénk a jelenetbe, éppen hogy elhagyjuk azt. Ezt a technikát általában a filmek záró jeleneténél alkalmazzák.

Pásztázás csúsztatás közben

A közönség szereti a dinamikus felvételeket. Nem szabad elfelejteni, hogy a nézők csak rövid ideig koncentrálnak. Az egyszerű beszédet hamar elunják, így el fogod veszíteni őket. A pásztázás, azaz a kamera vízszintes forgatása csúsztatás közben nagyon egyszerű módja a jelenet életre keltésének. Ez a technika sokszor látható interjú beállításoknál, és főként B-kamerákhoz használják.

Pásztázás és billentés csúsztatás közben

Ez még érdekesebb technika, mely feltárja a jelenetet, több dimenziót is tartalmaz. Mindhárom tengely együttes szabályozása lehetővé teszi az előttünk zajló mozgás teljes nyomonkövetését.

 

A slider billentése

Minden, amiről eddig tárgyaltunk, feltételezi, hogy a slider egy tökéletesen vízszintes felületen van. Ha egy gömbfejet  helyezünk a csúszka tetejére, nem tudunk egyedülálló és érdekes emelkedő/ereszkedő felvételeket készíteni. Pl. helyezheted a csúszkát párhuzamosan a lépcsőfokokkal, és lassan követheted, ahogyan a szereplő lefelé lépked a lépcsőn. A csúszkát tökéletesen függőleges helyzetbe is állíthatod, így emelkedő felvételt készíthetsz.

Kamera slider-t ide tudsz vásárolni.

Számtalan egyéb lehetőség is van, azonban ezek a legfontosabb kamera slider technikák, melyeket rendszeresen használhatunk.

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett