Greenbox és bluebox összehasonlítása

Greenbox és bluebox összehasonlítása


Miért zöld vagy kék?

A legtöbbször zöld vászonnak hívják, de Hollywoodban eredetileg kéket használtak, vagy kizárólag az ún. traveling matte eljárást. A kék a pirostól (az emberi bőrtónus fő színétől) a legtávolabb eső szín a vizuális spektrumban. Ezt a speciális technikát először az 1940-ben készült A bagdadi tolvaj című filmben alkalmazták, ami a forradalmi effekt miatt Oscar-díjat is nyert. Ezek után ugorjunk vissza a jelenbe és nézzük meg azt a két legfőbb okot, ami a zöld vagy kék vászon használata mögött áll:

  • A mai kamerák (nagyrészt videókamerák) digitális szenzorral vannak ellátva, ami fokozottan érzékeny a zöld színre.
  • Az emberi bőrtónusban sem zöld, sem kék nincsen, ezért ezekkel a színekkel lehet elkerülni a háttérrel való összemosódást.

Mikor használjunk zöld vásznat?

Nem csak a szín lényeges, mikor arról döntünk, hogy melyiket használjuk. A foszforeszkálás is fontos tényező. A zöld a legtisztább színcsatorna a digitális kamerákon, ennek következtében a szenzorok kevesebb zajt érzékelnek. Éppen emiatt a zöld vászon messze népszerűbb. Rendkívül sokoldalú, kiválóan alkalmas kül- és beltéri vagy akár stúdiófelvételek készítéséhez. Mivel fényes, kevesebb fény használatát teszi szükségessé, ezzel pedig időt és pénzt lehet megtakarítani a felvétel során. A nem fényvisszaverő felület sima, egyenletes hátteret biztosít.

A zöld vászon kapcsán a 3 legfőbb tényező:

Túlszivárgás
Ennél a színnél kulcsfontosságú tényező, hogy képes “beleszivárogni” a jelenetbe. Ezért ügyeljünk a jelenet egyenletes megvilágítására. Így semlegesíthetjük az árnyékokat, és megkönnyíthetjük a kódolás folyamatát az utómunkáknál. Figyeljünk, hogy a háttérben ne legyenek gyűrődések, mert a felvétel akkor nem lesz megfelelő.

Öltözködés
Fontos, hogy az alany ne viseljen semmilyen zöld színű vagy árnyalatú ruhát, különben a háttér a zöld részekre be fog szivárogni.

Az alany és a háttér távolsága
Hagyjunk elég helyet az alany és a háttér között, különben szintén megtörténik a beszivárgás.

Mikor használjunk kék vásznat?
Mivel a kék vászon sötétebb, jobban működik kevésbé világos jeleneteknél, pl. éjszakaiaknál. Ha éjszaka forgatunk, olyan vászonra van szükség, amit könnyű felállítani és újrahasználható is, így pénzt spórolhatunk az eleve drága éjszakai felvételeken.

 

A kék vászon kapcsán a 3 legfőbb tényező:

Túlszivárgás
Mivel kevésbé fényes, kevésbé hajlamos a beszivárgásra.

Színkorrekció
Ez valamivel könnyebb a kék vászonnál (kivéve szőke haj esetében, ami könnyen pirosassá válik, ha eltávolítjuk a zöld színt). Vigyázni kell azonban, mert a kamera kevésbé érzékeli a kéket, mint a zöldet. Ez azt jelenti, hogy kulcsolásnál lényegesen több zavar keletkezik és több korrekció szükséges egy sima, természetes kulcsolás eléréséhez.

Öltözködés
Akárcsak a zöld vászonnál, itt is fontos, hogy a szereplő ne viseljen a vászonnal megegyező színű ruhát.

 

Világítás
A kék színre kulcsolás szinte teljes F-stopot vagy kétszer több fényt igényel. Egy nagy jelenet megvilágításánál ez nehézséget okozhat.
Így tanuld meg a zöld vagy kék vászon használatát!

Tapasztalat

Gyakorolj többféle helyszínen és változtass a világításon, a ruhákon és a kellékeken, hogy megtudd, mivel milyen hatást érhetsz el. Importáld a tesztfotóidat a Photoshopba és nyisd meg a Windows/Channel-t. Válaszd ki a kék vagy zöld csatornát (attól függően, hogy milyen színű vásznat használtál). Ez lehetővé teszi, hogy kiértékeld a jelenetben bármelyik zöld vagy kék tárgy fénysűrűségi tényezőjét, és meghatározd, hogy elegendő távolságot értél-e el. Készíts jegyzetet mindegyik beállításról, hogy a jövőben könnyebben tudd használni őket.

Használj sokoldalú eszközt!

Próbálj ki kétoldalas hátteret, így gyorsan válthatod a színeket. Ha számodra fontos szempont a tartósság és a tisztíthatóság, próbáld ki a vinil háttereket. Ezeket használhatod filmek és fotók készítéséhez is. Olyat válassz, amelyik matt felületű, így elkerülheted a túlzott fénylést.

Kék és zöld hátterek ide kattintva érhetőek el.

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett