Manfrotto – olasz csúcsminőség a fotós és videós kiegészítők világában

Manfrotto – olasz csúcsminőség a fotós és videós kiegészítők világában


A kezdetekről

A Manfrotto brand az 1960-as évek második felében kezdett formálódni, majd 1972-ben jelent meg ebben a formájában előbb Olaszországban, szépen lassan pedig megismerték az egész világon. Természetesen egy speciális rétegről, a fotózás és videókészítés világáról beszélünk, itt voltak képesek áttörő sikert elérni kellékeikkel. A kezdetek során a fotózáshoz használt, valamint a világítástechnikai állványaik voltak népszerűek, de a cég hamar rájött, hogy más szegmensekben is képes magas minőséget előállítani. A névadó Lino Manfrotto olasz fotóriporter volt, ő tette le az egész cég alapját, majd megismerte Gilberto Battocchio technikust, aki további lökést adott az immár közös projektjüknek. Nem álltak meg, folyamatosan fejlődtek, ennek köszönhetően 1986-ban már hat gyárral rendelkeztek, majd két év alatt további ötöt építettek fel és adtak át. A cég aztán tulajdonost váltott, az egyesült államokbeli Vitec Group Plc. vásárolta fel, de a központja jelenleg is az olaszországi Cassolában található. A Vitec egy jól menő globális cégcsoport, amely a fotózással foglalkozó piac szereplőinek kiszolgálására törekszik. A több jegyzett brandet is tömörítő vállalatcsoport célja a képek és videók készítésének minél magasabb minőségre való felemelése, az ehhez szükséges technikai háttér megteremtése. A névadó egyébként a legújabb kori sikereket már nem élte meg: Lino Manfrotto nyolcvanéves korában, 2017. február 5-én hunyt el.

A motivációról

A Manfrottót az emeli ki a többi brand közül, hogy mindig innovatív megoldásokon gondolkozik. A cég eredményesen és sikeresen vágott bele a fotózás mellett a filmkészítés, a színház, valamint a videók világába, erre pedig csakis azért lehetett képes, mert minden alkalommal hajlandóak és képesek voltak tanulni, fejlődni. A hitvallásuk az, hogy ha felmerül egy igény, arra a brand megpróbál csúcsminőségű, kielégítő megoldást találni. Fontos az is, hogy nem futnak bele felesleges ígérgetésekbe. Hogy mire gondolunk? A Manfrotto termékei nem az olcsó kategóriába tartoznak, de nem is törekszenek erre. Ehelyett a minőség szerepel az első helyen, mint megfogalmazott cél, amelyet számtalanszor elismert a szakma az elmúlt években. A tömegtermékek nem a márka sajátjai, ezért számítanak „csak” a szegmensükben ismertnek és elismertnek – ennél többre azonban valószínűleg nem is vágynak, vágyhatnak.

A kezelhetőségről

A fotózás és videózás világa bonyolult, ezért hatalmas előny, amikor valaki megpróbál egyszerűsíteni ezen. Jó hír, hogy a Manfrotto ezt az elvet követi. Egy munkafolyamatnál így is elég odafigyelni az expozíciós adatokra, a blendére és a reflexióra, a kiegészítőkkel már a legtöbben nem szeretnének, nem akarnak bajlódni. Az olasz brand ezért úgy tervezte meg termékeit, hogy azok a lehető legegyszerűbben használhatóak legyenek. A felhasználóbarát kialakítás nem jár színvonaleséssel, csupán arról van szó, hogy a cégnél arra is hatalmas energiát fordítottak, hogy ezt a csúcsminőséget minél egyszerűbben el tudják érni a vásárlóik. Mivel a Manfrotto termékeit profi fotósok és videósok alkalmazzák, az egyszerűsítést szolgáló fejlesztéseknek az esetükben a gyorsabb munkavégzés is az eredménye.

Az alkalmazási területekről

Ami a fotózást, az ahhoz használatos tripodokat illeti, a Manfrotto állványok minden igényre próbál megoldást kínálni. Termékeik jelentősen eltérnek egymástól teljesítményben, komplexitásban, alkalmazási területben – beszélhetünk monopodokról, tripodokról és gömbfejekről is. Az állandóságot a minőség képviseli. Ami a világítástechnika világát illeti, a legszélesebb és legprofesszionálisabb termékkínálat az övék. Ennek kulcsa az a több évtizedes tapasztalat, amit már említettünk. Forradalmi megoldásaik és kiemelkedő dizájnjuk garantálják a teljesítményt, legyen szó állványokról, satukról, boomokról, karokról vagy éppen háttértartó, illetve sky track rendszerekről. A videókkal foglalkozó szegmens szintén erős, ezt a széles választék és az egyszerű kialakítás segített megalapozni. Távirányítók, csipeszek, táskák, szíjak – mindenre kínálnak megfelelő megoldást. És ha már a táskákat említettük, külön részleg foglalkozik ezekkel a Manfrottónál. Egy fotóstáska esetében a kényelem, a stílus és a megfizethetőség is fontos, ezeket az elvárásokat a cég négy különböző kollekcióval teljesíti.

Az olaszosságról

A Manfrotto büszke arra, hogy olasz, ezt nem is titkolják. A cég honlapján szerepel az „olasz zsenialitás” kifejezés, amely kicsit sem nagyképű, inkább azt jelzi, hogy pontosan tudják: értéket állítanak elő. Ezt három alaptulajdonság köré fűzik fel: az első a már említett innováció, a második a dizájn, a harmadik pedig a megbízhatóság, amely minden termékük esetében alapérték. Hozzáteszik, hogy megoldásaik „forradalmasították a fotós és videós piacot”, ami a magabiztosságukat erősíti. A Made in Italy jelzésnek is külön jelentősége van: a teljes gyártás Olaszországban maradt, nem vitték el az olcsó, ám sokszor megbízhatatlan munkaerő felé, ezzel tudják garantálni a minőséget. Azt a tapasztalatot, a hosszú évek alatt kiépített professzionális csapatot, amelynek a megbecsültségüket köszönhetik, nem akarták megkockáztatni, és egyértelmű, hogy megérte nekik ezt az utat választani.

A díjakról

Ahogy már említettük, a Manfrotto több nagy elismerést is bezsebelt fennállása során, ezt a dicsőségtablót pedig évente bővítik. Kiemelkedik a TIPA World Awards díja, amely a fotó- és képalkotás terén a legnevesebb elismerések között szerepel. Az iF-termékdizájndíj, azaz az iF Product Design Award a legrangosabb dizájndíjak közé tartozik, ezt is elnyerte a cég, és ugyanezen a területen jelentett kiváló visszajelzést számukra a Red Dot Design Award. Azt követően, hogy szakmai berkeken belül szinte minden rangos kitüntetést begyűjtöttek, nem álltak le. A fejlesztések folyamatosak, hiszen csak így garantálható a Manfrotto által felépített minőség.

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett