Létfontosságú lehet a megfelelő állvány –  ezekre figyelj, ha ilyet vásárolsz

Létfontosságú lehet a megfelelő állvány – ezekre figyelj, ha ilyet vásárolsz


Mindegy, hogy most tanulunk bele a fotózás csodálatos rejtelmeibe vagy már profi szinten űzzük a szakmát, a fényképező állvány az alapvető eszközök közé tartozik egy szakember fotós arzenáljában. Az állványok stabil alapot biztosítanak a fényképezőgép számára, ami elengedhetetlen a tűéles képek készítéséhez, például a hosszú expozíciós munkák során. Ebben a cikkben áttekintjük a legnépszerűbb típusokat, felhasználási területeket, a vásárlás során figyelembe veendő szempontokat és a modern állványok esetleges extra funkcióra is kitérünk.


Ezért érdemes fényképező állványt vásárolnunk


Nem kérdés, mekkora hasznot jelenthetnek a megfelelő minőségű fényképező állványok, de amikor szeretnénk megindokolni, miért is kell, hogy kéznél legyen egy ilyen eszköz, akkor azt különböző szempontok alapján is megtehetjük. A stabilitás például az egyik legkönnyebben értelmezhető indok, hiszen a fényképező állványok segítségével sokkal könnyebben elkerülhető, hogy elmosódott képeket készítsünk, főképp gyengébb fényviszonyok között.


Egy jó állvánnyal a kísérletezés is könnyebben megy majd, hiszen ez lehetővé teszi a különböző fotózási technikák kipróbálását, de az állványokkal többféle beállítást is eszközölhetünk és többféle szögből fotózhatunk. Az állványok mindezeken túl stabil alapot adnak a hosszú órákon át végzett munkák idejére is, valamint elengedhetetlen a precíz kompozícióhoz és az adott technikai követelmények teljesítéséhez.


Amit jobb észben tartani a vásárlás során


Jelenleg a legnépszerűbb típusok közül kiemelendők például a monopodok, melyek olyan egyetlen lábbal rendelkező állványok, amik gyorsan beállíthatók és ideálisak sportesemények vagy gyors mozgású jelenetek fotózásához. Nem biztosítanak olyan stabilitást, mint a háromlábú állványok, de nagyobb mobilitást tesznek lehetővé. A háromlábúak, másnéven a tripodok stabilabbak és többféle beállítás eszközölhető rajtuk, de ebből is többfélét találni a piacon.


Ott van mondjuk a hordozható travel tripod kategóriája, amibe olyan darabok tartoznak, melyek könnyűek, kompaktak és utazáshoz abszolút ideálisnak mondhatók. Könnyen összecsukhatók és kis helyen elférnek, ugyanakkor stabilitásuk elegendő a legtöbb helyzetben. Ha kell ennél valamivel komolyabb, akkor ajánlott szétnézni az asztali tripodok között, amelyek kisméretű, könnyű állványok és az asztalon vagy egyéb hasonló felületre való elhelyezéshez hozzák létre ezeket. Főként vlogoláshoz alkalmazzák előszeretettel, de ha ennél is profibb cucc kellene, a stúdió tripodokban lesz érdemes gondolkodni.


Ezek méretben jóval nagyobbak, nehezebbek és elsősorban stúdiókban használatosak, ahol a hordozhatóság kevésbé fontos szempont. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a plusz súly alapvetően még így is jelenthetne hátrányt, ugyanakkor maximális stabilitást és teherbírást kapunk az előbbiekben említett jellemzőknek köszönhetően.


Ezek persze csak a legismertebb kategóriák voltak, de bármilyen irányba is induljunk el, néhány dolgot ne feledjünk. A vásárlás előtt győződjünk meg róla, az állvány elbírja a fényképezőgép és az objektív össztömegét. A teherbírás mellett a magasság és a súly is fontos. Előbbi azért, mert az állvány maximális és minimális magassága lényeges a különböző fotózási helyzetekben, utóbbi pedig a használhatóság vagy az esetleges hordozhatóság miatt észben tartandó. Az anyagminőségre is figyeljünk, az alumínium darabok például könnyebbek, míg a karbon állványok könnyűek és nagyon erősek, de többet is kell kiadnunk értük. A fej típust se feledjük: a gömbfejek gyors beállítást tesznek lehetővé, míg a háromutas fejek pontosabb mozgást biztosítanak.


Mi a helyzet az extrákkal?


A mai modern állványok számos extra funkcióval rendelkezhetnek, amelyek növelik a használhatóságot és a kényelmet, így ezek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ott vannak például a rezgést csillapító lábak, melyeknek hála a földről érkező vibrációk nagymértékben csökkenthetők, de említhetjük még a forgatható középoszlopot is. Ez főként a makrofotózásnál, és alacsony szögből történő felvételeknél hasznos. Némelyiknél még beépített vízmértékkel is találkozhatunk, amivel könnyebben tudjuk vízszintbe hozni az eszközünket, míg a gyorskioldók által a fényképezőgép gyors eltávolítása és visszahelyezése sem jelent majd gondot.


Magas minőségű fényképező állványok a Stúdió Eszközök kínálatában!  


Összességében elmondható, hogy a megfelelő állvány használata nagyban hozzájárulhat a fotós munkájának minőségéhez, legyen szó akár hobbiról, akár professzionális szintű munkáról. Az állványok nem csupán technikai eszközök, a kreativitást és a precizitást szolgálják, de ehhez tényleg érdemes megfontoltan választani, mégpedig minőségi termékek között. Ilyenek találhatók a Stúdió Eszközöknél is, ahol garantáltan érdemes böngészgetni a kínálatot.

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett