Derítőlapok: Titkos fegyver a tökéletes portréfotózáshoz

Derítőlapok: Titkos fegyver a tökéletes portréfotózáshoz


Kétségtelen, hogy portréfotózásnál a legjobb eredményeket természetes fény használatával érhetjük el. De néha sajnos a természetes fények nem játszanak a kezünkre. Itt lép be a képbe a portréfotózás titkos fegyvere. Olcsó, könnyen magunkkal vihetjük és legfőképpen nem rémíti meg a gyakran félénk fotóalanyokat.

Derítőlap

A fényt visszatükröző derítőlapoknak több száz különböző típusa van, melyek között méret és szín (arany, ezüst, fehér) tekintetében vannak eltérések. A derítőlap valamilyen fényvisszaverő anyag, amit egy körre feszítenek ki. Mivel rengetegféle derítőlapot lehet kapni, az összeset nem tudjuk értékelni, de a következőkben bemutatjuk a 30,5 cm-es derítőlap tulajdonságait. Ez a típus kevesebbe kerül, mint egy színházjegy. Utazáshoz kiváló, főként, mert elég kicsi, így egyik kezünkben tudjuk vinni a derítőlapot, a másikban a fényképezőgépet.

Árnyékok kitöltése

Ez a kép a nyugat-indiai rabari törzsnél készült a National Geographic Traveler magazin izraeli kiadása számára.Fstop of 2.8, shutter speed@ 1/100 and ISO 200

A fotóalany egy sötét, sárból készült házban ült. Mivel beteg volt, nem lehetett kihozni. A ház bal oldalán volt egy kis ablak (lehet látni, ahogy a háttérben gyönyörűen világít). A férfi arca alá ezüst színű derítőlapot tartottak, hogy kitöltsék az arcán az árnyékos területeket, pl. a szeme alatti részen.

reflectors portraits 2

A következő fotó Afganisztián és Tádzsikisztán határán készült. A képen érdemes megfigyelni, hogy annak ellenére, hogy a nő árnyékban áll, az arca mégsem fekete, a háttér pedig mégsem ugrik elő élesen.
Fstop of 8, shutter speed@ 1/250 and ISO 100

reflectors portraits 4

Miután spot fényméréssel megmérték a háttérből érkező fényt, derítőlapot használtak, hogy megvilágítsák a nő arcát. Ebben a helyzetben derítőlap nélkül a nő arca teljesen fekete lenne a képen, csak a sziluettje látszódna.

A következő képen a 80 éves Getho látható, egy halász a thaiföldi tengeri cigányok kis közösségéből. Fények tekintetében ez a kép kissé összetett, mivel három különböző fényforrás is volt. Akárcsak a stúdióban, ennél a fotózásnál is a kép jobb oldalán található ajtó jelentette a legfőbb fényforrást. A fény 45 fokos szögben érkezett, ez hozta létre Getho arcán a drámai hatást. Egy kis ezüst színű derítőlapot használtak a kép elkészítésénél az árnyékok kitöltéséhez, de a férfi mögött volt egy nyitott ablak is (ez volt a háttérffény), ami gyönyörűen megvilágította a fehér haját.

Fstop of 4, shutter speed@ 1/100 and ISO 320

refectors portraits 6

Néha a derítőlap az egyetlen megoldás, hogy erős napfényben is fotózni tudjunk, ahogy ez a következő képen is látható.

reflectors portraits 7


A megfelelő szín kiválasztása

A legtöbb derítőlap többszínű. Ezen a Nyugat-Indiában, a National Geographic Traveler izraeli kiadása számára készült fotón a cél az volt, hogy megőrizzék az aranyos-barnás színeket, melyek domináltak a helyszínen. A derítőlap arany színű oldalának segítségével a nő arca aranyos ragyogást kapott.
Fstop of 4.5, shutter speed@ 1/80 and ISO 100
reflectors portraits 9


A megfelelő távolság kiválasztása

Fontos megjegyezni, hogy minél közelebb van a fényforrás a fotózott alanyhoz vagy tárgyhoz, annál erősebb lesz. Egy kis derítőlapot könnyebb magunkkal vinni, de nem fogja annyira lágyítani a fényt, mint egy nagyobb méretű derítőlap.

A visszacsillanó fény a fotóalany szemében érdekes részlet, arra készteti az embert, hogy rögtön a nő szemébe nézzen. Sokféle módja van annak, hogy ezt a visszacsillanást elérjük az alany szemében, pl. használhatjuk a vakut is. De mivel természetes fényekről van szó, a derítőlap tökéletes eszköz ahhoz, hogy ezt a visszacsillanást létrehozzuk. Csak helyezzük az alany arca alá.
 

Erre a visszacsillanásra itt van néhány példa:
Fstop of 3.5, shutter speed@ 1/640 and ISO 250
reflectors portraits 11
Fstop of 2.8, shutter speed@ 1/200 and ISO 100

Az egyik leghasznosabb technika a természetes fényekkel való fotózás elsajátításához, ha megfigyeljük más fotósok képeit. Próbáljuk kitalálni a fény irányát, a derítőlap helyzetét és színét az alábbi képeken:
Fstop of 2.8, shutter speed@ 1/320 and ISO 3200
Fstop of 4.5, shutter speed@ 1/160 and ISO 100

Forrás: digital-photography-school.com

Szólj hozzá!

Gyors szállítás
Országosan

E-mail
info@studioeszkozok.hu

Ingyenes szállítás
50.000 Ft felett